Filmfrelst

Filmfrelst header image 1
September 20, 2020  

Filmfrelst #415: Venezia 2020 – Abel Ferraras «Sportin’ Life» og Frederick Wisemans «City Hall»

Venezia 2020: I denne siste episoden fra Venezia omtaler våre utsendte Abel Ferraras «Sportin' Life» og Frederick Wisemans 4 timer og 32 minutter lange dokumentar «City Hall», i tillegg til et knippe andre filmer som utmerket seg mot slutten av årets festival.

September 15, 2020  

Filmfrelst #414: Robert Bresson og «L’argent» (1983)

Franske Robert Bresson har en helt sentral og ufravikelig plass i filmhistorien, sist understreket av Sight & Sounds kåring av tidenes beste filmer i 2012 da han var regissøren med flest titler (syv) representert på topp 250. (Joachim Trier plasserte hele Bressons oeuvre på sin topp 10.)

Med sine tretten spillefilmer laget gjennom en 40 år lang periode fra 1943 til 1983, formet Bresson et filmspråk og en metodikk som har hatt stor innflytelse både på andre filmskapere og på vitenskaplige studier av hele kunstformens mulighetsrom.

Cinemateket i Oslo har nå i august og september kjørt et Bresson-retrospektiv med ni av hans filmer, og selv om vi retter søkelys på Bresson i denne episoden tar vi oss ikke vann over hodet ved å aspirere til å sette ord på hele sakskomplekset rundt kunstnerskapet hans. Med hovedfokus på Bressons siste film – svanesangen L'argent (1983) – snakker vi oss gjennom våre ferske opplevelser med noen av filmene, og hvorfor de gjør inntrykk.

Ved mikrofonene sitter Montages-redaktør Karsten Meinich og Cato Fossum fra Filmklubbforbundet.

God lytting!

September 9, 2020  

Filmfrelst #413: Venezia 2020 – Gia Coppolas «Mainstream» og Kornél Mundruczós «Pieces of a Woman»

Venezia 2020: I denne andre episoden fra filmfestivalen i Venezia rapporterer våre utsendte om Gia Coppolas «Mainstream» og Kornél Mundruczós «Pieces of a Woman».

September 9, 2020  

Filmfrelst #412: Charlie Kaufmans «I’m Thinking of Ending Things»

I denne podkastepisoden diskuterer vi Charlie Kaufmans nye film, I'm Thinking of Ending Things, som er produsert av Netflix og ble sluppet på strømmetjenesten 4. september.

I'm Thinking of Ending Things er basert på Iain Raids roman ved samme navn, men adaptasjonen tar seg store friheter. Ikke overraskende, for Charlie Kaufman har for lengst utmerket seg som en av Hollywoods mest oppfinnsomme og særegne manusforfattere. Med Synecdoche, New York («New York i et nøtteskall», 2008) debuterte han som regissør, og først syv år senere fortsatte han sin reise bak kameraet med den underlige og tungt kritikerroste animasjonsfilmen Anomalisa (2015).

Etter fem års pause returnerer han altså med Netflix-produserte I'm Thinking of Ending Things, som med sin tøylesløse blanding av stemninger og sjangeruttrykk mildt sagt utfordrer sitt publikum – på godt og vondt.

Ved lydopptakeren sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Pernille Middelthon. Episoden inneholder spoilere.

God lytting!

September 7, 2020  

Filmfrelst #411: Venezia 2020 – Mona Fastvolds «The World to Come» og Almodóvars korona-kortfilm

Venezia 2020: I denne første episoden fra årets filmfestival i Venezia diskuterer våre utsendte norske Mona Fastvolds «The World to Come» og Pedro Almodóvars korona-kortfilm «The Human Voice».

August 29, 2020  

Filmfrelst #410: Christopher Nolans «Tenet»

Årets hittil største kinofilmbegivenhet – Christopher Nolans ambisiøse, eksperimentelle blockbuster Tenet – står i sentrum for vår samtale i denne episoden av Filmfrelst.

Tenet har blitt den mest kostbare og polariserende filmen i Nolans karriere så langt – først utsatt på grunn av pandemien og på forhånd mytologisert til å bli en slags livredder for verdens kinoer. Og deretter har kritikerne nå fremstått uvanlig lite samlet i sin resepsjon av en ny Nolan-film – for noen er Tenet et kaldt gufs som fremkaller hodepine, for andre en virtuos actionsymfoni akustikken i et konserthus verdig.

Ved mikrofonene våre sitter kritiker Ida Madsen Hestman og redaktørene Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Roskva Koritzinsky. Episoden inneholder ingen spoilere før det varsles underveis, etter ca. en halvtime.

God lytting!

August 26, 2020  

Filmfrelst #409: Alfred Hitchcocks «Psycho»

Noen filmer er så ikoniske at det er vanskelig å se dem med «rene øyne». Alfred Hitchcocks Psycho (1960), som nå fyller 60 år, er definitivt en slik – og et mesterverk som aldri slutter å fascinere.

I denne episoden av Filmfrelst snakker vi om Psycho sin betydning, hvorfor den stadig er kraftfull, Hitchcocks ambisjoner og hvilken posisjon den har i hans imponerende filmografi.

Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen og Erik Vågnes.

God lytting!

August 22, 2020  

Filmfrelst #408: Xavier Dolans «Matthias & Maxime»

Xavier Dolans vennskapsdrama Matthias & Maxime er omsider klar for norske kinoer, og i denne episoden av Filmfrelst ser vi nærmere på filmen i en panelsamtale, tatt opp live etter en spesialvisning på Vega Scene i Oslo, fredag 21. august.

Den kanadiske filmskaperen trenger kanskje ikke noen introduksjon for faste lesere og lyttere, for siden debuten med I Killed My Mother i 2009 – samme år som Montages ble etablert – har Xavier Dolan vært en av regissørene vi i redaksjonen har fulgt tettest.

Matthias & Maxime er 31-åringens åttende spillefilm, og vi dekket verdenspremieren under Cannes-festivalen i 2019 med denne omtalen av Lars Ole Kristiansen. I podkastsamtalen nedenfor diskuterer vi filmen i ytterligere detalj, og episoden inneholder spoilere. Vårt panel består av Montages-redaktør Karsten Meinich og to nykommere til Filmfrelst: Nils Erik Flatø, leder for organisasjonen FRI Oslo og Viken og filmviter Vanja Ødegård.

God lytting!

August 11, 2020  

Filmfrelst #407: En samtale med Silje Salomonsen og Arild Østin Ommundsen om «Tottori»

I denne episoden snakker vi med regissørene Silje Salomonsen og Arild Østin Ommundsen om arbeidet med å skape kinoaktuelle «Tottori – Sommeren vi var alene», norsk barnefilm, upersonlige TV-serier og fremtidsplaner.

June 17, 2020  

Filmfrelst #406: Cinematekene i juni

Det nærmer seg fellesferie, og i denne podkastepisoden snakker vi om et knippe filmer som vises i juni-programmene på landets cinemateker før de tar sommerpause.

Norske myndigheters smitteverntiltak mot koronaviruset ble iverksatt 12. mars og sørget blant annet for stengte cinematek mesteparten av våren. Nå som smitten er redusert og tiltakene mindre omfattende, kan publikum igjen endelig samles for å se fantastisk filmkunst på landets cinemateker, og programtilbudet er utsøkt.

Før sommerferien skyter fart, oppfordrer vi lytterne våre til å gjøre seg kjent med programmene til cinematekene rundt om i landet, som inneholder veldig mye spennende film i andre halvdel av juni, inkludert filmer som Lina Wertmüllers Love & Anarchy (1973), Jean-Luc Godards Outsiderbanden (1964), Hafsia Herzis You Deserve a Lover (2019) og Costa Gavras' Tilståelsen (1970).

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!

Play this podcast on Podbean App