Filmfrelst

Filmfrelst header image 1
April 28, 2021  

Filmfrelst #443: Alejandro Jodorowsky og «The Holy Mountain»

I denne episoden snakker vi om den chilenske multikunstneren Alejandro Jodorowsky og hans kultfilmklassiker The Holy Mountain (1973).

Regissør, skuespiller, maler, skulptør, tegneserieskaper, forfatter, magiker, komponist, teaterregissør, psykoterapeut, guru – det er mange emneknagger man kan feste navnet Alejandro Jodorowsky til. Hans hovedverk The Holy Mountain regnes som den aller helligste blant psykedeliske røykefilmer, og var lenge tilnærmet umulig å oppdrive.

I samtalen nedenfor diskuterer vi filmens symbolikk, fortellerstil og visuelle uttrykk. Og meningene om hvorvidt filmen har tålt tidens tann, og om helheten er like god som scenene hver for seg, er delte.

Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich og Ida Cathrine Holme Nielsen.

God lytting!

April 24, 2021  

Filmfrelst #442: Oscar-tips 2021

Oscar-utdelingen 2021 står i fokus i denne tradisjonsrike episoden av Filmfrelst, der vi som vanlig like før showet går gjennom alle de nominerte filmene, og kommer med våre tips til både hvem vi tror vinner, og hvem vi håper vinner – i alle kategorier.

Pandemien har sørget for noe så sjelden som en forsinket Oscar-sesong. Fraværet av tungt etablerte navn, kostbare prestisjeproduksjoner og blockbustere er merkbart – dette har blitt årgangen for titler man i Oscar-sammenheng tradisjonelt omtalt som «the little film that could» (en litt teit merkelapp). Dette gjør at årets nominasjonsliste har vesentlig større mangfold blant dem som står foran og bak kamera i en rekke kategorier, i tråd med tidsånden. Selve TV-sendingen av Oscar-utdelingen vil foregå digitalt, men på en nyskapende måte (varsles det), med regissør Steven Soderbergh bak spakene.

Nesten ingen av akademimedlemmene som har gitt sine stemmer har sett filmene på kino, så med andre ord er ingen ting slik det pleier, men ikke desto mindre er alle kategoriene fylt opp med håpefulle nominerte, og vårt podkastpanel har hatt tilgang på å se forbausende mange av filmene – til og med på stort lerret.

Dermed er vi nokså godt rustet til å kunne vurdere hvilke nominerte som bør vinne priser, i tillegg til å ha is magen og si noe om de mest sannsynlige utfallene. Utdelingen går av stabelen i Los Angeles søndag 25. april (natt til mandag norsk tid), og for publikum her hjemme er det enklest å oppleve showet via danske TV2, som er tilgjengelig i de fleste TV-pakker.

Ved mikrofonene i denne spesialepisoden sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Oscar-ekspert Mads Halvorsen.

God lytting!

April 16, 2021  

Filmfrelst #441: Chloé Zhaos tre filmer «Songs My Brothers Taught Me», «The Rider» og «Nomadland»

Chloé Zhao er året store Oscar-favoritt, og i denne episoden av Filmfrelst snakker vi om regissørens særtrekk og hvordan de kommer til uttrykk i kinoaktuelle Nomadland og Zhaos to foregående filmer, Songs My Brothers Taught Me (2015) og The Rider (2017).

Da Cate Blanchett, jurypresident ved filmfestivalen i Venezia i 2020, ga sin Gulløve til Chloé Zhao for Nomadland, markerte det et definitivt gjennombrudd for en regissør som de siste årene har vært å anse som et av de mest lovende nye talentene fra den amerikanske indiefilmen, markert av deltagelse i Sundance og Cannes med begge sine to første produksjoner, og stadig mer hyllende omtale fra kritikere rundt omkring i verden.

Vi har lenge fulgt Zhao med stor interesse, og nå som Nomadland er aktuell på norske kinoer og i slutten april slippes på strømmetjenesten Disney+, samt at Songs My Brothers Taught Me for første gang vises digitalt i Norge (på MUBI), er anledningen perfekt til å samle et podkastpanel for å se nærmere på Zhao og hennes filmer.

Professor Anne Gjelsvik gjester i denne episoden Filmfrelst for første gang, og sitter ved mikrofonene sammen med Filmklubbforbundets Chloé Faulkner og Montages-redaktør Karsten Meinich. Samtalen går blant annet inn på Zhaos filmspråk, hennes nysgjerrige blikk på Amerika og hvordan enkeltmenneskene hun skildrer åpner vinduer inn til tematiske utforskninger av både sosiale og politiske spørsmål. Panelet trekker frem konkrete eksempler fra alle Zhaos tre filmer, men samtalen inneholder ingen spoilere.

God lytting!

April 9, 2021  

Filmfrelst #440: Maïwenn er tilbake med «DNA»

Regissør, manusforfatter og skuespiller Maïwenn (Polisse) er en av Montages' franske favorittauteurer, og nå er hun endelig tilbake, med familiedramaet DNA («ADN»).

DNA har norsk kinopremiere fredag 9. april, og dette kom litt brått på oss: En sann, gledelig overraskelse! Det var nemlig med stort vemod vi i fjor mottok beskjeden om at Maïwenn var klar med ny film i Cannes' hovedkonkurranse, men at denne ikke ble tilgjengelig som en del av festivalens ytterst halvhjertede, digitale alternativ. I månedene som fulgte ble det stille rundt Maïwenns comeback, foruten rapporter om at filmen – etter forholdene – gjorde det skarpt på kino i sitt hjemland.

Etter å ha sett DNA tidlig om morgenen («nesten som i Cannes»), slo vi på lydopptakeren for en impulsiv samtale om Maïwenn og hennes nye film, som er et glovarmt, intenst og tidvis giftspyttende familiedrama. I hovedrollene møter vi, foruten Maïwenn, legenden Fanny Ardant, en strålende opplagt Louis Garrel, Marine Vacth og Dylan Robert.

Ved mikrofonene sitter Maïwenn-vennene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!

April 9, 2021  

Filmfrelst #439: En samtale med regissør Eliza Hittman om «Never Rarely Sometimes Always»

Den amerikanske filmskaperen Eliza Hittman gjester oss på Filmfrelst i denne podkastepisoden, der vi snakker med henne om Never Rarely Sometimes Always, hennes tredje spillefilm, som hadde premiere på filmfestivalen i Berlin i 2020, og som Montages kåret til en av de tyve beste filmene fra 2020.

I anledning at Never Rarely Sometimes Always nå er tilgjengelig som digital leie- og kjøpefilm (hos iTunes/Google Play/YouTube) har vi omsider gleden av å dele denne samtalen med Eliza Hittman. Regissøren stilte til et intervju med Montages over Zoom i forbindelse med filmfestivalen i Tromsø i januar, men da TIFF måtte avlyse fysiske kinovisninger, falt også Never Rarely Sometimes Always ut av festivalprogrammet.

Dermed ble intervjuet med Hittman satt litt på vent – inntil , da filmen endelig er lansert på hjemmevideomarkedet i Norge. Never Rarely Sometimes Always tar oss med til et sted i Pennsylvania, der vi møter tenåringsjentene Autumn (Sidney Flanigan) og Skylar (Talia Ryder), bestevenninner som også er kusiner og kollegaer. Etter å ha avsluttet arbeidsdagen på det lokale handlesenteret, pakker de en koffert for å dra til New York for å finne en klinikk der Autumn kan ta abort uten at foreldrene blir involvert. De to veksler ikke mange ord, men vi forstår de er hverandres nærmeste tillitsperson, og med dette som premiss utspiller Never Rarely Sometimes Always seg som en velbalansert og troverdig film om å bestemme over egen kropp, om å være en ung kvinne i dagens Amerika, og om verdien av lojale vennskap.

Brooklyn-baserte Eliza Hittman, som tidligere har signert It Felt Like Love (2013, hennes debut, som kan ses digitalt på MUBI) og Beach Rats (2017, også tilgjengelig digitalt via ulike tjenester), åpner i samtalen nedenfor opp om bl.a. sitt arbeid med aborttematikken i Never Rarely Sometimes Always, sin castingprosess og inspirasjonen hentet fra Robert Bressons presise visuelle filmspråk.

Montages-redaktør Karsten Meinich leder samtalen med Hittman, og selv om podkastepisoden ikke inneholder spoilere, anbefaler vi at lytterne ser Never Rarely Sometimes Always for maksimalt utbytte av innholdet.

God lytting!

March 25, 2021  

Filmfrelst #438: Hva nå, for norske kinoer?

I skrivende stund forårsaker smitteverntiltakene mot pandemien at mange norske kinoer er stengt. Og kinokulturen har fått en knekk i koronaens tid. Så i denne podkastepisoden spør vi: Hva nå, for norske kinoer? Og til å svare og reflektere har vi med oss tre kinosjefer i panelet.

Onsdag 11. mars 2020 erklærte WHO at utbruddet av koronavirus var en pandemi. Dagen etter ble Norge stengt ned, og fra og med fredag 13. mars 2020 ble norske kinoer nødt til å lukke dørene. De åpnet igjen noen måneder senere, med plassbegrensning og detaljerte smittevernforskrifter, men på senhøsten 2020 kom viruset tilbake med full kraft og gjennom vinteren har en rekke kinoer opplevd ulike grader av tiltak – verst i Oslo, der alle byens kinosaler har vært stengt siden 9. november 2020.

Hvordan har kinoene håndtert året vi legger bak oss? Og hva tenker de om fremtiden? Hvilken skade har skjedd og hvilke nye muligheter vil åpenbare seg? Hva blir kinokulturens fremtid?

I samtalen nedenfor forsøker vi å belyse disse spørsmålene, og med oss ved mikrofonene har vi Christin Berg fra Nordisk Film Kino, Truls Foss fra Vega Scene i Oslo og Jørgen Søderberg Jansen fra Fredrikstad kino. De tre fyller ulike roller og driver kinoer av ulik størrelse, men alle tre har til felles at de lever og ånder for å dyrke filmkultur for sitt publikum.

Montages-redaktør Karsten Meinich leder samtalen, som ble tatt opp 16. mars 2021 – dagen etter at Viken fylke innførte strenge smitteverntiltak som gjorde at også Fredrikstad kino var stengt da episoden ble spilt inn.

God lytting!

March 16, 2021  

Filmfrelst #437: Oscar-nominasjonene 2021

I denne episoden diskuterer vi gårsdagens Oscar-nominasjoner. Hvilke forhåndsfavoritter uteble fra listen? Hva var de største overraskelsene? Hvem fortjente det aller mest og minst?

I det underlige pandemiåret 2020, som nå er i ferd med å få sin remake, uteble de påkostede blockbusterne. Filmkulturen flyttet seg fra kinoen til sofaen, og 2021 er derfor det første året der titler lansert direkte på strømmetjenester uten kinovisninger først kan konkurrere om Oscar-priser.

På hvilken måte har dette skiftet påvirket årets nominasjoner? Bærer utvalget preg av å være annerledes? Hvordan kan hele seks filmer ha blitt nominert til seks Oscar hver? Vi diskuterer, og forsøker å besvare, disse spørsmålene.

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Oscar-ekspert Mads Halvorsen.

God lytting!

March 13, 2021  

Filmfrelst #436: Et blikk på «Small Axe» og en samtale med Oscar-vinner Steve McQueen

I denne episoden av Filmfrelst har vi celebert besøk – den britiske Oscar-vinneren Steve McQueen (12 Years a Slave) snakker med oss om sitt nye prosjekt, antologien Small Axe, bestående av fem filmer, som fra 11. mars ligger ute på NRK TV.

Etter verdenspremieren på New York Film Festival høsten 2020, ble det raskt klart at de fem filmene i McQueens Small Axe – «Mangrove», «Lovers Rock», «Education», «Alex Wheatle» og «Red, White and Blue» – utgjør et virkelig storverk, som med politisk brodd forteller et knippe historier fra det vest-indiske miljøet i London i perioden fra 1960- og ut på 1980-tallet.

Etter at NRK kjøpte inn antologien ble det raskt satt en premieredato, og nå er altså Small Axe omsider tilgjengelig også i Norge. Vi har sett filmene, og før samtalen med McQueen diskuterer vår opplevelse av antologien, hvordan de ulike fortellingene skiller seg fra hverandre, deres utforming og innhold, visuelle ideer og tematiske kraft.

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Pernille Middelthon, og episoden inneholder ingen spoilere. Intervjuet med Steve McQueen er ledet av Meinich, og inntreffer ca. 34 minutter ut i episoden.

God lytting!

March 11, 2021  

Filmfrelst #435: Kosmorama 2021

Kosmorama 2021: I denne episoden omtaler vi et knippe filmer fra årets festivalprogram, inkludert de amerikanske indiefilmene Shiva Baby og Black Bear, samt dokumentarene Bloody Nose, Empty Pockets og City Hall.

Årets Kosmorama-program vises digitalt, og er etter omstendighetene overraskende sterkt. (Her er våre forslag til fem filmer du bør se fra årets utvalg.)

Festivalen kan blant annet skilte med et knippe amerikanske filmer vi har gledet oss til, og noen av disse står i fokus i denne festivalpodkasten. Vi sneier også innom den norske dokumentaren Generasjon Utøya og tipser om ulike titler vi ennå ikke har sett, men har høye forventninger til.

Vi er forbi midtveis i festivalen, så enkelte av filmene på programmet er allerede utgått, eller har kort tid igjen på plattformen, men mange er også tilgjengelige – helt til 28. mars. Se programmet her.

Ved mikrofonene i denne episoden sitter Lars Ole Kristiansen og Pernille Middelthon.

God lytting!

March 11, 2021  

Filmfrelst #434: Berlinalen 2021 – en oppsummering av festivalens høydepunkter

Berlinalen 2021: I denne podkastepisoden om årets digitale utgave av filmfestivalen i Berlin, oppsummerer vi ulike høydepunkter fra programmet i samtale med den italienske filmkritikeren Tommaso Tocci (som sist gjestet Filmfrelst i mai 2020).

Den rumenske Gullbjørn-vinneren Bad Luck Banging or Loony Porn er første film som settes under lupen, før dialogen går videre inn i en variert bukett titler fra ulike programseksjoner, som Martin Eden-regissør Pietro Marcellos nye film, dokumentaren Per Lucio, og libanesiske Joana Hadjithomas og Khalil Joreiges refleksive mor-datter-portrett Memory Box – som slynger oss en sving tilbake innom Céline Sciammas Petite Maman (som stod i fokus i forrige Berlinale-episode).

Videre tar vi også for oss Hong Sang-soos Introduction, før Tocci forteller om et lite knippe filmer han har sett og ønsker å gi litt oppmerksomhet, som Wheel of Fortune and Fantasy av japanske Ryusuke Hamaguchi og den kritikerroste georgiske filmen What Do We See When We Look at the Sky? av Aleksandre Koberidze.

Ved mikrofonene sitter Montages-redaktør Karsten Meinich og Tommaso Tocci. Episoden inneholder ingen spoilere.

God lytting!

Podbean App

Play this podcast on Podbean App